RTP (Returnable Transport Packaging) Süreci
- erdemdurdak
- Mar 27
- 2 min read
Bazı malzemeler için paketsiz/ambalajsız gönderim zordur. Satıcılar bu malzemeleri paketle gönderir ya da ürünün niteliğine göre farklı bir malzeme ile gönderir. Fakat malzemelerin paketleme maliyetinin yüksek olması nedeniyle satıcılar bu paketleri ana malzemeyi kullandıktan sonra geri göndermenizi ister. Örneğin kolaların kasalarıyla gelmesi, yumurtaların koliler ile gelmesi gibi. Bu yazımızda bu süreci SAP aracılığı ile ele alacağız.
Tekrarlamak gerekirse RTP (Returnable Transport Packaging), ana ürün tüketildikten sonra ambalaj malzemesinin tedarikçiye geri gönderildiği süreçtir.
Örneğin:
Gazoz şişeleri
Gaz tüpleri
Boş paletler, kasalar
Bu malzemeler müşteriye veya üreticiye emanet (non-valuated) olarak verilir ve belirli bir süre sonra iade edilir veya satın alınır.

RTP sürecinde ambalaj malzemeleri size ait olmadığı için değer olarak değil, sadece miktar olarak takip edersiniz. Bu sebeple arkasında muhasebesel olarak herhangi bir hesap çalışmamaktadır. Malzeme tahditsiz stok olarak takip edilmektedir. Şimdi konunun SAP aracılığı ile daha iyi anlaşılması için SAP sisteminde bir örnek yapmak gerekirse:
1. İlk olarak malzeme oluşturulur. Malzememiz LEIH malzeme türünde yaratılmalıdır. LEIH ambalaj malzemesine ait malzeme türüdür. Göstereceğimiz örnekte sistemimizde bulunan Soda malzemesi için, ambalaj malzemesi olan Soda Kasası malzemesini kullanacağız.



Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere LEIH Ambalaj malzeme türünde oluşturulan malzemeleri sadece miktarsal olarak takip ediyoruz. OMS2 ekranına giderek LEIH malzeme türü özelinde bu işlemi kontrol ediyoruz. İlgili malzeme türünü seçtikten sonra miktar/değer güncelle butonuna basıyoruz.

Gelen ekranda üretim yerimiz olan MOYA ile malzeme türümüz olan LEIH ikilisini bulduktan sonra miktar güncelle alanını boş ise dolduruyoruz.

ME21N işlem kodundan satın alacağımız Soda malzemesi için satınalma siparişi oluşturuyoruz.

3. Satınalma siparişimizi oluşturduktan sonra sıra MIGO işlem kodundan malzememizi depoya çekme işlemine geliyor. Satınalma siparişi numaramızı ilgili ekrana girdikten sonra gelen bilgiler kontrol edilir. İlk aşamada bu bir 101 mal girişi işlemi olarak görülür. Bilgiler kontrol edildikten sonra kırmızı ile göstermiş olduğum Taşıma Araçları butonuna basıyoruz. Bunu yaptığımızda 101 mal hareketi 501 M hareket türüne dönüşecektir.

501 hareketi ile SODA malzemesini neyin içine koyacağımızı belirlemiş olacağız. Burada ambalaj malzememiz olan SODA KASASI malzemesini malzeme sekmesine yazıyoruz. Diğer sekmelerde de miktar depo yeri satıcı gibi bilgileri girdikten ve kontrol ettikten sonra işlemimizi gerçekleştiriyoruz.

Girişi yapılan SODA KASASI malzemesini MMBE işlem kodu ile görebiliriz.

Şimdi, malzememizi aldık. Kasalarımızı satıcıya iade etmek istiyoruz. Bu işlem için tekrar MIGO işlem koduna gidiyoruz. Gelen ekranda Mal Girişi’ni seçtikten sonra yan tarafta Diğerleri seçeneğine tıklıyoruz. Yeni ekranda mal hareketimizi bir önceki işlemimizin ters kaydı olan 502 M hareketini yani 501 ile girilen malzemenin iadesini seçiyoruz. Daha sonra iade edilen malzememizi, miktarını, üretim yeri ve satıcı bilgilerini girdikten sonra MIGO işlemimizi gerçekleştiriyoruz.

Malzemimizin son stok durumunu görmek için tekrar MMBE işlem koduna gidiyoruz. Gelen ekranda malzemenin stoklardan kalktığını görmüş oluyoruz.

Bu şekilde sürecimiz sonra ermektedir. Peki RTP sürecinin avantajları nelerdir?
1. Tek kullanımlık ambalajlara sürekli para harcamak yerine tekrar kullanılabilir ambalajlar ile ambalaj maliyetimizi azaltabiliriz.
2. Tekrar kullanılabilirlik sayesinde çevre kirliliğini azaltmış oluruz.
3. Depolama ve taşıma işlemleri daha düzenli olduğu için ürün hasar riski azaltılabilir.
4. Tedarik zincirinde verimlilik artar.
5. Tüm bu süreçlerin SAP sistemi ile güvenilir bir şekilde takibi sağlanır
Comments